Lehet, hogy nem is a könyvelő a hibás?

Itthoni közepes méretű cég keresett fel, hogy nincs ideje a vezetőnek semmire, teljes a káosz és a könyvelőt is le kellene váltani mert semmi nyereségük sem pénzünk nincs.

Végignéztük a beszámolóikat, könyvelésüket, a tételek időrendiségét, periodicitását, a vezető napirendjét és a tervezett programokat, előadásokat az adott évre előre. Mindezt látva valóban egy káosz képe vázolódott elém. 

Majd részletesen elemeztük az előbbi tényezőket de mindenek előtt a céljaikat, merre hova szeretnének eljutni mielőbb és hosszabb távon. A könyvelés rendben volt. 

Azonban gyakran előfordult, hogy az utolsó pillanatban kellett megrendeléseket indítani emelt áron, prospektusokat kukába dobni mert a sietségben rosszul adtak meg információkat pl.rendezvény helyszínét, időpontját és még sorolhatnám. Emberi tévesztések okozták a problémáik nagy részét mint kiderült. 

A folyamataikat optimalizáltuk a célkitűzéseiket szem eőtt tartva és az éves eseménynaptárt is átgondoltan építettük fel, hogy mindenre jusson elég idő többek között. 

A LEAN alapelveket alkalmazva újraépítettük a cég struktúráját, kommunikációját, kapcsolati rendszerét és a könyvelő is maradhatott mert az alapvető problémáknak ő a részese és nem az okozója volt.